office1.jpg

 

هر چند مطب های دندانپزشکی به یکی از معروف ترین و در عین حال ترسناک ترین مکان ها برای انتقال انواع ویروس ها معروف شده است، اما اگر اصول استریلیزاسیون و ضد عفونی سطوح به خوبی و درستی در این محل رعایت شود، امکان انتقال هر نوع ویروسی به صفر می رسد، در نتیجه نگرانی از ابتلا به ایدز در مطب دندانپزشکی یک نگرانی بی مورد خواهد بود.

استریلیزاسیون وسائل و سطوح یک سری اصولی دارد که در دانشگاه ها به تمام دندانپزشکان آموزش داده می شود و دندانپزشکان نیز آن ها را به دستیاران شان آموزش می دهند و اکثریت قریب به اتفاق دندانپزشکان و کمک هایشان آن ها را به خوبی رعایت می کنند.

اما اگر شما باز هم نگران این مساله هستید می توانید با چشمان کنجکاو خود مسائل زیر را پیگیری کنید و یا حتی حق دارید مستقیم از دندانپزشک تان درباره روش های استریلیزاسیون وسائل در مطبش سوال کنید. به این نکات توجه کنید:

آیا محوطه و سطوح مختلف مطب تمییز و عاری از هر گونه لکه است؟

آیا کارکنان مطب سوال های مختلف شما را با خوش رویی و خونسردی پاسخ می دهند؟

آیا دندانپزشک از دستکش و ماسک استفاده می کند و برای هر بیمار از دستکش یک بار مصرف برای همان بیمار استفاده می کند؟

آیا تمام وسائل یک بار مصرف مانند دستکش، لیوان، سرساکشن و … برای هر بیمار تعویض می شود؟

آیا تمام وسائل فلزی (که چند بار استفاده می شوند) پس از هر بار استفاده، به کمک دستگاه های مخصوص مانند “اتوکلاو” یا “فور” استریل می شوند؟

لازم است بدانید که تاکنون در ایران گزارشی مبنی بر انتقال بیماری ایدز از طریق لوازم دندان پزشکی به بیماران وجود نداشته است. ترس و واهمه از انتقال ویروس در صورت استریلیزاسیون کامل وسایل در دستگاه های مخصوص، یک نگرانی بی جا برای بیماران است.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

نقش تغذيه در سلامت دهان و دندان




آشاميدنى ها و تعداد وعده هاى غذايى با تاثير بر روى ميکروب هاى موجود در دهان، نقش مهمى را در تکامل دندان، لثه، نسوج و ساختار استخوانى محيط دهان و همچنين پيشگيرى از انواع بيمارى هاى دهان ايفا مي کنند که عمدتاً اين تاثيرات به شکل سيستميک است.

کمبود ويتامين هاى B12 ، C ، ريبوفلاوين ، فولات و مواد معدنى مثل روى ، آهن، در کاهش روند ترميم نسوج دهانى موثر است. به همان نسبت که کمبود مواد ياد شده در شکل گيرى و سلامت دهان موثر است، متقابلاً شکل و سلامت حفره ي دهان نيز در دريافت مواد فوق و استفاده از آنها نقش دارد؛ به عبارتى مى توان گفت اين دو وضعيت به گونه اى به هم وابسته اند.

بيمارى هاى دهان عمدتاً در پى پوسيدگى دندان ها ايجاد مى شود. فقدان يک يا چند دندان و يا بى دندانى کامل در سنين بالاى 65 سال رايج است که اين مشکل تاثير بسزايى در تغذيه ي اين دسته از افراد دارد و علاوه بر آن باعث اختلال در رشد، تکامل، بقا و ساختار حفره دهانى مى شود.

جزئيات اشاره شده در ذيل بخشى از اين مشکلات را مطرح مى سازد.

بيمارى هاى پريودنتال به صورت يک بيمارى موضعى و سيستميک محسوب مى شود. کمبود موادى مانند ويتامين هاى A، C، E ، فولات و بتاکاروتن و املاح معدنى چون کلسيم ، فسفر و روى در ايجاد بيمارى ياد شده نقش موثرى دارند.

سرطان دهان که اغلب در اثر استفاده ي بيش از حد تنباکو و الکل رخ مى دهد، از سويى باعث افزايش نياز به کسب انرژى و مصرف مواد غذايى در بيمار مى شود و از طرف ديگر در خوردن و تغذيه ي بيمار مشکلاتي را به وجود مي آورد که عمدتاً مى تواند ناشى از روش هاى درمانى مانند جراحى ها، راديوتراپى، شيمى درمانى و ساير موارد درمانى باشد.

از بيمارى هاى حاد و مزمن ديگرى که مى تواند در توانايى خوردن فرد، تاثير منفى داشته باشد مى توان به ديابت کنترل نشده اشاره کرد که توام با سندرم سوزش زبان، برفک و خشکى دهان است. همچنين مشکلات دهانى مي تواند ناشى از نقص سيستم ايمنى بدن مانند ايدز باشد.


* نقش تغذيه در تکامل دندان ها

تکامل دندان هاى شيرى در ماه دوم و سوم جنينى آغاز مى شود و معدنى شدن آنها از ماه چهارم جنينى تا دهه ي اول زندگى فرد ادامه دارد. مواد غذايى که جنين از بدن مادر دريافت مى نمايد، نقش موثرى در تشکيل و تکامل ساختار دندان ها در مرحله قبل از رويش آنها دارد.

تشکيل دندان ها با معدنى شدن ماتريکس پروتئينى آنها همراه است. در عاج دندان، پروتئين به صورت الياف کلاژن است که براى ساخت آنها وجود ويتامين C ضرورى است. ويتامين D جزء اساسى جهت تشکيل بلورهاى هيدروکسى آپاتيت از کلسيم و فسفر است. فلورايد نيز با اضافه شدن روى بلورهاى هيدروکسى آپاتيت، لايه ي مقاوم به پوسيدگى را روى دندان ها ايجاد مى کند.

تغذيه و رژيم غذايى در تمام مراحل تکامل، رويش و بقاى دندان موثر است. پس از رويش دندان، تغذيه نقش موثر و مداومى در تکامل، تقويت و معدنى شدن مينا و بقيه ي اجزاى دندان دارد.

نقش موضعى مواد غذايى مصرفى به ويژه کربوهيدرات ها و دفعات مصرف غذا را نبايد فراموش کرد که در پي آن باکترى هاى دهان باعث توليد اکسيدهاى آلى از اين مواد غذايي و در نتيجه پوسيدگى دندان ها مي شوند.

در طول زندگى فرد رژيم غذايى نقش موثرى را در دندان ها، استخوان ها، پايدارى نسوج دهان و مقاومت در مقابل عفونت و افزايش عمر دندان ها دارد.